De effectenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend met een klein verlies begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten openden licht lager. Beleggers verwerkten de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve (Fed) en het laatste restje van het cijferseizoen.
“De stemming blijft terughoudend door de bezorgdheid over China en de aanhoudende daling van de olieprijzen”, aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. “Aan de resultaten van de Nederlandse bedrijven zal het niet liggen. Ahold deed het beter dan verwacht en ook de cijfers van BAM en Boskalis vielen mee.”
Volgens de marktkenner is ook de kans op een Amerikaanse renteverhoging in september afgenomen na het commentaar van de Fed. Die had het belangrijkste rentetarief in de VS bijna verhoogd in juli, maar had te veel zorgen over de Chinese economie.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 468,29 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 677,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent achteruit.
Goede cijfers Boskalis
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis was koploper in de AEX met een plus van bijna 11 procent na veel beter dan verwachte halfjaarcijfers. Supermarktconcern Ahold won 4,6 procent dankzij goede kwartaalresultaten.
Tankopslagbedrijf Vopak en verzekeraar Delta Lloyd waren de grootste dalers met verliezen van meer dan 1 procent. Olieconcern Shell had te lijden onder de aanhoudende daling van de olieprijzen en verloor 0,9 procent.
In de MidKap stond BAM bovenaan met een winst van 10 procent. Het bouwbedrijf plukt langzamerhand de vruchten van de reorganisatie die is ingezet. Ook de resultaten van optiekketen GrandVision (plus 4,5 procent) en winkelvastgoedbedrijf Vastned (plus 1,9 procent) werden positief ontvangen. Grootste daler was apothekersbedrijf Fagron met een verlies van 3 procent.
Ordina onderuit
Bij de kleinere bedrijven waren beleggers niet tevreden over de halfjaarcijfers van Ordina. De automatiseerder zakte diep in de rode cijfers en het aandeel leverde ruim 6 procent in. De branchegenoten ICT en Ctac, die ook met cijfers kwamen, deden het iets beter met plussen van 0,4 en 0,6 procent. De producent van elektromagnetische componenten Kendrion werd 4,5 procent lager gezet na tegenvallende resultaten.
De euro noteerde op 1,1119 dollar, tegen 1,1064 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent in prijs naar 40,52 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent minder en werd verhandeld voor 46,82 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl